ŞOK Marketler, EBRD ve Akbank ile Tedarik Zinciri Finansman Programı Başlattı
ŞOK Marketler, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgedeki tedarikçileri desteklemek amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Akbank işbirliğiyle Tedarik Zinciri Finansman programını başlattı. 25 Kasım 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleşen imza töreniyle program resmen açıldı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı bölgede ekonomik ve sosyal iyileşmenin güçlendirilmesi hedeflenen bu program, tedarik zinciri finansmanı ve sürdürülebilirlik odaklı bir proje olarak dikkat çekiyor.
ŞOK Marketler’in deprem bölgesindeki tedarikçilerini kapsayan program, EBRD ve Akbank’ın destekleriyle, tedarikçilerin uygun maliyetli finansa erişimlerini kolaylaştırarak nakit akışlarını geliştirmeyi amaçlıyor. Bu sayede tedarikçilerin mali yapıları güçlendirilirken, bölgedeki üretim ve tedarik süreçleri de kesintisiz hale getirilecek ve istihdam artırılacak.
Programın sadece finansal ihtiyaçları karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda EBRD’nin tedarikçilere çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) performanslarını artırmalarına yardımcı olacak danışmanlık ve teşvik paketi sunduğu belirtiliyor.
EBRD, Program Kapsamında Teşvik İmkanı Sunuyor
Avrupa Birliği’nin “Pre-Accession Assistance (IPA) II” fonu destekli programı, önceden belirlenen hedeflere ulaşılması durumunda EBRD tarafından tedarikçilere teşvik imkanı sağlıyor. Programın öncelikli hedefleri arasında tedarikçilerin insan kaynakları yeterliliğinin artırılması ve deprem sonrası bölgeden ayrılan nitelikli iş gücünün tekrar bölgeye kazandırılarak üretime katkı sağlanması bulunuyor. Ayrıca, tedarikçilerin sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyerek karbon ayak izlerini azaltmaları da programın kritik amaçları arasında yer alıyor.
ŞOK Marketler Üst Yöneticisi (CEO) Uğur Demirel, programın öncelikli hedeflerinin deprem bölgesindeki tedarikçilerin ihtiyaçlarına hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verebilmek olduğunu vurgulayarak, deprem bölgesine katkı sağlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Demirel, programın tedarikçilerin finansal yapılarını güçlendirirken aynı zamanda sürdürülebilir iş modelleri ile operasyonel verimliliğin artmasına ve bölgedeki istihdamın artmasına fırsat sağlayacağını dile getirdi.
Demirel, göç eden iş gücünü geri kazandırmaya yönelik faaliyetlerle bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunacaklarını belirterek, “Bu proje, Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasında da önemli bir adım olacak” dedi.